Tag elbilen til Norge

by

Måske tænker du at frostgrader, is og masser af sne ikke rimer på elbiler og deres batterier? I Norge gør det. I 2021 var 2/3 af alle nye solgte biler i Norge en elbil.

 

Ingen registreringsafgift, vejafgift og moms

Når mange nordmænd i dag starter en elbil om morgen, så skyldes det bl.a. at den norske stat har valgt at elbiler er fritaget for både registreringsafgift, vejafgift og moms. En ny Tesla koster derfor ca. det samme en ny Mercedes.

Grøn strøm

Ifølge den norske regering kommer ca. 98% af den norske elektricitet fra vedvarende energikilder. Og langt det meste kommer fra vandkraft. Når du lader din elbil i Norge er det mest strøm således bæredygtigt.

Masser af ladestandere

Norge har ca. 20.000 offetntlige ladestandere til elbiler rundt om i landet. 4.000 af ladestanderne er hurtigladere. Når du kører på vejene viser skiltene til benzintankene om der på tanken findes ladestandere.

Interesseorganisationen for elbilejere i Norge har også lavet et kort over samtlige ladestandere i Norge, hvor du fx kan søge efter type.

På en af tankene snakkede jeg med en dansker, der havde boede de sidste 20 år i Norge – og selvfølgelig ejede en elbil. Ifølge ham skulle man virkelig anstrenge sig, hvis man skulle løbe tør for strøm på sin elbil. Der er ladestandere overalt, som han sagde.

 

Gratis parkering, færgeoverfart og kør i busbanen

For at gøre det endnu mere attraktivt at vælge en elbil fremfor en benzin- eller dieselbil har den norske regering også vedtaget andre fordelen. Når du tager elbilen til Norge, kan du derfor også parkere gratis visse steder, bruge busbanen og sejle gratis med nogle færger.