For mig findes der næsten ikke noget bedre end at komme på fjeldet i Norge. Og om vinteren kan du bytte en ofte lidt trist februar ud med masser af sne, vafler og forhåbentlig dage med sol.
Høvringen – smukt område lige ved Nationalpark Rondane
Hånden på hjertet der findes masser af skønne langrendsområder i Norge og lige meget, hvor du tager hen, vil du helt sikkert opleve fantastisk natur og den der helt særlige stilhed, når man er alene i fjeldene og kun kan høre skiene mod sneen.
Jeg tror, jeg efterhånden har besøgt en 10-15 forskellige langrendsområder i Norge og Høvringen kan bare noget særligt.
Området ligger 1000 meter over vandoverfladen, hvilket gør at du allerede er højfjeldet, når du spænder skiene på. Og så er der ikke noget alpincenter i nærheden, men derimod kan du få et kig ind mod Nationalpark Rondane og det smukke fjeld ’Rondeslottet’. I nationalparken lever også Europas sidste vilde bestand af rensdyr.
150 km mærkede løjper til fjelds og i skov
I Høvringen er der samlet ca. 150 km mærkede løjper og ca. 120 km af dem bliver også jævnligt præpareret. Nogle af løjperne er kun mærkede, fordi de ligger på grænsen eller i Nationalpark Rondane, hvor motorkøretøjer er forbudt af hensyn til dyrelivet.
Der er mulighed for både små korte ture og lange turen, hvor du får mange kilometer i benene. Der er også både ture hen over fjeldvidderne, op på fjeldtoppe som fx Formokampen eller Steinbuhø og ture ned i skoven, hvor sporerne slynger sig rundt mellem træerne. Er vejret godt og formen god er der således mulighed for fantastiske ture til fx Peer Gynt hytten, og hvis det er dårligt vejr og blæser kan du stadig komme ud på ski og tage en tur rundt på skovløjpen.
For garvede langrendsløbere er der blot 5 km ind til Nationalpark Rondane, som med ti fjelde over 2000 meter over havoverfladen giver mulighed for mange topture og randonnee.
3 gode steder, hvor du kan købe vafler og en købmand
Hvis du har børn med på langrend – eller bare rigtig godt kan lide norske vafler – er det nemt at planlægge en tur forbi en af områdets fjeldstuer eller cafeer. Er vejret dårligt kan du komme indenfor og spise din madpakke og få varmen og er solen fremme er der ofte borde og bænke udenfor. Både Smuksjøseter og Putten Seter Fjeldstue serverer vafler, kaffe og varm kakao og i Dovrehytten kan du få kage og varmedrikke.
Midt i Høvringen ligger der også en købmand, som har alt fra skibriller til chips, chokolade og en liter mælk. Nogle gange er deres cafe også åben.
Tag til Smuksjøseter med bæltebilen
Fjeldstuen Smuksjøseter har en bæltebil, som næsten hver morgen kører nogle af deres gæster vest ind mod Høvringen. Og hvis du bor på Høvringen, så kan du ringe og spørge om de har plads til dig på turen tilbage til Smuksjøseter. Der er både mulighed for at sidde inde i bilen og for at blive trukket på ski bagefter. Vi har selv taget turen med vores to piger, da de var 3 og 5 og efter frokost, og selvfølgelig vafler, stod vi turen på ski tilbage til Høvringen. Meget skøn tur og de små børneben slipper for opstigningen fra Høvringen op til de store vidder mod Smuksjøseter.
Sådan kommer du til Høvringen
Høvringen ligger 4 timer nord for Oslo, så du kan fx tage Oslofærgen fra København eller Frederikshavn og køre de sidste 4 timer i egen bil. Du lander ca. kl. 9 om morgen i Oslo, så du har god tid til at nå frem inden det bliver mørkt.
Du kan også køre hele vejen fra Danmark. Det tager ca. 12 timer fra København. Endelig er der flere rejsebureauer, der kører busser til Høvringen. Busserne kører fra Danmark om aften og så er du fremme næste morgen.
Mange steder at overnatte i Høvringen
Der findes et væld af muligheder for forskellig overnatning i Høvringen. Der er en række fjeldstuer som fx Brekkeseter eller Øigaardsseter Fjeldstue, hvor du udover et værelse får fuld forplejning. Der er typisk også suana og muligheder for at bokke andre aktiviteter som fx hundeslædetur.
Hvis I er en gruppe og gerne vil have jeres eget sted og selv lave mad er der også mulighed for at leje hytter. Den norske fjeldskole Rondeheim har fx flere. Der er også blevet bygget tre arctic domes, hvis du har lyst til glamping i sneen. De er åbne for booking året rundt.
Er du mere til en hytte til hytte tur?
Har du ikke lyst til at bo et fast sted, men gå fra hytte til hytte er der mulighed for at gå flerdagsture ind i Nationalpark Rondane. Her er fx hytterne Rondvassbu, Bjørnhollia og Grimsdalshytta. Du kan også gå 170 km fra Høvringen og Nationalpark Rondane over Ringebufjeldet og hele vejen til Lillehammer. Ruten bliver afmærket fra 1. februar og frem til påske.
Download appen Skisporet
Med appen Skisporet kan du følge præpareringsmaskinerne rundt i løjperne og se, hvilke løjper der lige er blevet kørt. Både for vante langrendsløbere og nybegyndere er nykørte spor bare federe – især hvis det fx har sneet om natten.
Du kan leje ski og pulk
Har du ikke dine egne ski og støvler eller mangler du en pulk kan det nemt lejes hos Rondane Skisenter. Her kan du også købe en ulden undertrøje