I Kristi Himmelfartsferien tog vi tre dage i kano på Susåen med vores børn på 2 og 5 år. Der var fuld skure på sejlture, lejrhygge og mad over bål.
Afgang fra Næsby Bro
Strømretningen i Susåen løber mod Næstved, så det nemmeste er klart at sejle mod syd.
Man kan vælge at starte sin kanotur på Susåen flere steder, men med tre dage og en ambition om slowcanoing med børn, så er Næsby Bro et perfekt udgangspunkt. Man kan komme dertil med bus og man kan også parkere sin bil lige ved kanoudleveringen.
Den første dag sejlede vi ud på Tystrup sø og endte ved lejrpladsen Sølinien. På vejen sejler du ad en rolig å med heste og køer i vandkanten og smukke træer, der hænger og spejler sig i vandoverfladen.
Tystrup sø
Der er mange gode steder at stoppe ved Tystrup sø. Hvis det havde været badevejr, var vi helt sikkert sejlet forbi Frederikskilde strand, hvor Kongskilde Naturcenter også ligger. Man kan slå lejr lige ved siden af på Frederikskilde lejrplads.
Vi havde det mest perfekte kanovejr, hvor Tystrup sø lå næsten helt rolig og vindstille. Vi nød derfor turen forbi Næsbyholm, som er en gammel herregård med voldgrave.
Ved Sølinien fandt vi et roligt hjørne på lejrpladsen under helt lysegrønne bøgetræer. Så smukt. Herfra havde vi udsigt til en anden lejrplads, Hørhaven, hvor der ofte er lidt flere mennesker. Til gengæld kan du fra Hørhaven gå op på Bavnen som med 55 meter er et af de højeste punkter. Udsigten deroppe fra skulle være rigtig god.
Lejrliv
Vores børn er vilde med at sove i telt, lave bål og gå på opdagelse rundt om lejeren. Og selvom det ikke altid er lige nemt at slå telt op med to små hjælpere, så er det mega hyggeligt. Sølinien ligger i skovkanten og det er derfor dejligt nemt at gå og lege i skoven. Vi fandt to kadavere fra rådyr som havde lagt sig til at dø i krattet ved vandkanten og dem syntes vores børn var meget spændende. Jeg kan faktisk ikke tælle gangene vi var nede og liiiige kigge til dem. Ellers brugte vi tiden på at smitte i pinde og lave mad. Noget af det gode ved kano er at man kan have lidt mere med end når man fx vandrer og vi havde derfor planlagt dessert til begge aftner. Sjovt nok et kæmpe hit hos vores børn. Den første aften lavede vi bananer med chokolade bagt i bål og den næste aften udhulede æbler med hakkede nødder, kanel og honning. De blev også bagt i bålet.
Fugleliv i Tystrup og Bavelse søer
Dagen efter sejlede vi videre af Tystrup sø mod Bavelse sø. På hele Susåen er fuglelivet fantastisk, men på denne strækning er det noget helt særligt og vi så alt fra svaner, fiskeørn, rød glente til moskusand. Noget vores børn heldigvis også syntes er ret sjovt.
Videre mod Æblehaven
På Bavelse sø sejler du forbi Bavelse gods som ligger og spejler sig flot i søen. Vores ældste datter er virkelig begyndt at blive optaget af historier om fortiden, så frem mod vores frokoststed ved Fuglebjergbroen snakkede vi rigtig meget om livet på landet dengang der var rige adelsfamilier og fæstebønder.
Efter Fuglebjergbro er der en fin lille lejrplads, hvor vi spiste frokost, legede i mælkebøtter og kiggede nærmere på den lille gravhøj, som ligger nærmest midt i lejrpladsen. Det eneste minus her er at landevejen over broen er lige i baggrunden. Der kom heldigvis ikke mange biler. Efter Fuglebjergbro er resten af turen mod Næstved stille og rolig på selve Susåen og efter en kort strækning nåede vi Skelby, hvor vi havde lovet vores børn at købe en is. Hvis du går op i byen, forbi den fine hvide kirke kommer der et pizzeria, som også sælger både pindeis og vafler.
Holløse mølle og Æblehaven
Herfra gik turen videre ned af Susåen på en meget smuk strækning, hvor åen var nærmest blikstille og træerne spejlede sig på smukkeste vis. Nu fik jeg godt nok skrevet at resten af turen fra Fuglebjergbro mod Næstved er rolig – og det er næsten rigtig. Ved Holløse Mølle skal kanoen slæbes ca. 10-20 meter, men der er heldigvis lavet et slæbetræk, der gør det nemt. Ved møllen kan der være ret meget strøm og det var første gang på turen vi oplevede bølger med skumsprøjt. Selvom vi næsten ramte ind i et træ syntes vores børn det var ret sjovt og ”næsten lige som Tivoli”.
Vi endte vores anden dag i Æblehaven, som tidligere var Nåby camping. Lejrpladsen har (sjovt nok) masser af æbletræer og er bygget i flere niveauer langs åen. For vores børn var det bedste klart den lille legeplads.
Sidste strækning mod Næstved
På den sidste strækning mod Næstved sejler du forbi flere og flere huse og kan på den måde mærke at man langsomt nærmer sig byen igen. Du sejler også under flere broer, hvoraf Ganges bro er klart den højeste, og den gamle jernbanebro er klart den smukkeste. Det sidste du sejler forbi inden Næstved er Herlufsholm, som ligger flot langs åen.
Kano med børn
Da vores yngste datter, Ida, kun er 2 år, sad hun allerforrest i kanoen mellem benene på Maria. Det var både rigtig hyggeligt og gjorde det nemt at snakke med hende og sørge for at hun sad ned i kanoen hele vejen.
Selvom vi virkelig tog det stille og roligt og gjorde mange stop undervejs kan kano nogle gange godt være lidt passivt for to små børn. Vi oplevede at det hjalp hvis vi hele tiden snakkede og fortalte om de ting vi sejlede forbi. Vi sang også rigtig mange gode sange og så spiste børnene også en del snacks undervejs. Næste gang vi skal på kanotur skal vi klart have flere snacks med – og måske også noget lidt sundere end kun chokoladekiks og figenstænger.
Praktisk
Man kan leje kanoer ved enten Broby Kanoudlejning eller Kano på Susåen.
Når man lejer sin kano et af disse steder er en lang række af lejrpladserne gratis at sove på.
Hvis det blæser, kan bølgerne på Tystrup og Bavelse søerne være ret høje og bestemt ikke sjove at krydse med børn. Tjek derfor vejrudsigten på forhånd og hver klar på at ændre i planerne, hvis det blæser for meget.
Hvis du har parkeret din bil ved Næsbybro kan du fra Rådmandshaven i Næstved gå til togstationen. Det tager ca. 20-25 min. med børn. Her går bus 570, som stopper lige ved Næsby Bro.