Guide: Tag nattoget rundt i Europa

by

Indrømmet, en af fordelene ved at flyve er at du tit kan nå langt på relativ kort tid. Men på den anden side er en af fordelene at du med toget kan rejse om natten. På den måde sparer du både tid og penge. Du kan fx tage afsted fredag eftermiddag og vågne op lørdag morgen i Wien. Og overnatningen får du med i prisen for toget. Og så kan du komme til virkelig mange skønne steder i Europa.

 

Tag nattoget sydpå

Der er flere måde at komme sydpå med nattoget. Her er nogle af dem:

Fra Hamborg til Østrig eller Schweiz

Hamborg er uden tvivl en af de rigtig store togstationer, når vi danskere skal opleve verden med tog. Det er herfra vi forbindes med resten af Europa og det gælder også for nattogene.

Du kan fx hoppe på et tog i Hamborg og vågne op i Wien eller Innsbruck i Østrig eller i Zürich i Schweiz.

Om sommeren kan du komme med Urlaubs-express til Venedig.

Fra München til Italien

En anden rigtig stor togby er München i det sydlige Tyskland. Det tager lidt længere at komme dertil fra Danmark, men til gengæld åbner store dele af Sydeuropa sig for dig. Fra München kan du komme sovende til fx Venedig, Firenze og Rom i italien.

Du kan læse mere om Deutsche Bahns nattoge her og her.

 

Nordpå med nattog

Fra Oslo kan du komme videre nordpå til Bergen, Stavanger og Trondheim med nattog. Fra København tager det ca. 8 timer med tog til Oslo og efter et par dage i Norges hovedstad er det oplagt at tage en overnatning i toget, mens du kører nordpå.

I Sverige kan du tage nattoget fra Malmø til byer som Stockholm, Kiruna og Umeå. The Polar Circle Express / SJ Norrlandståg kører ruten: Stockholm-Kiruna-Narvik/Luleå.

 

På tværs af Europa med nattog

Er du allerede godt afsted på fx en interrailtur rundt i Europa er det oplagt at tage nattoget fra fx Prag til Paris. Ruten køres af RegioJet, som har mange forskellige ruter på kryds og tværs af især Central- og Sydeuropa. På deres hjemmeside kan du indtaste afrejseby og se viser kortet, hvilke destinationer, du kan køre til. Her har jeg fx lavet en søgning med udgangspunkt i München:

Europa har faktisk også et togselskab som specialiserer sig i nattoge. European Sleeper er et hollandsk-belgisk togselskab som bl.a. samarbejder med RegioJet. De arbejder på en rute mellem Brüxelles og Prag, som skal åbne her i 2022 og bl.a. gå over Amsterdam og Berlin. I 2023 planlægger de at åbne en rute fra Belgien til Warszawa. Helt sikkert noget jeg skla holde øje med.

NightTrains finder du de bedste opdateret oversigter over nattoge i både Europa og hele verden. Du kan klikke på din startby og så kommer der både kort og lister med mulige ruter og destinationer. Der er oceaner af muligheder for at rejse rundt i både Øst-, Vest-, Nord- og Sydeuropa.

 

Kommende nattoge fra Danmark

Nu vi snakker om kommende nattoge, så har både den svenske og danske regering lovet at det også snart bliver muligt at køre med flere nattoge fra Danmark. Lige nu kan du oppe på Snälltoget i Høje-Taastrup og komme til Berlin, men ellers er der desværre ikke så mange muligheder. 

Svenskerne har lovet at lave nattog til Tyskland og Belgien og lad os håbe at de får et stop eller to i Danmark. Hvad den danske regering planlægger af strækninger er endnu uvist.