15 råd til mere bæredygtige rejser

by

At rejse grønnere og mere bæredygtigt handler både om at du skal tage dine gode vaner med hjemmefra og fx huske at slukke for lyset, når du forlader et rum, og om at tage aktivt stilling til fx transport, bolig, mad, indkøb og hvad du laver på din rejse.

1. Overvej din transportform

En af de helt store Co2-syndende ved at rejse og opleve verden er selvfølgelig transporten. Du kan spare rigtig meget CO2 ved at tage toget i stedet for flyet. Vælger du alligevel at flyve, så overvej om du fx kan tage en lang rejse i stedet for tre små. Kun at flyve en gang er bedre end at flyve tre. Det er også bedre at flyve direkte i stedet for at mellemlande og at pakke mindre og let betyder også noget for CO2-udledningen. Endelig betyder det også noget om du rejser på business class eller på økonomiklasse og hvilke typer af fly du rejser med. Men igen, det bedste er altså slet ikke at flyve.

2. Tag cyklen og den offentlige transport rundt lokalt

Udover transporten hen til dit rejsemål, så betyder den måde du kommer rundt på i fx Tyskland eller Italien også noget. Det er ofte bekvemt at leje en bil og selv køre rundt, men det er selvfølgelig bedre for klimaet at tage de lokale toge og busser. At leje cykler og tage på gode dasgsture er også oplagt.

3. Drop de store hoteller

Store og dyre luksushoteller har ofte også et stort forbrug af energi til fx at opvarme poolen eller holde gang i aircondition. Ofte bruger hotellerne også rigtig meget engangsemballange til fx shampooflasker og sæber. Og hvis du kun skal have en enkel overnatning, er der også et stort vand- og energiforbrug i at vaske dine håndklæder og dit sengetøj efter bare en nat. Derudover er der ofte også et ret stort madspild fra buffeten. Jeg har hørt at et luksushotel ca. bruger 1.800 liter vand pr. kunde pr. overnatning. Til sammenligning bruger den gennemsnitlige dansker ifølge Bolius ca. 101 liter vand om dagen.

 4. Bo bæredygtigt

Overvej derfor om du ikke kan bo mere bæredygtigt på din rejse. Nogle hoteller har aktivt besluttet at arbejde på at blive mere klimavenlige ved fx at installere solceller eller kun lave mad af lokaltproducerede råvarer. Min erfaring er dog at der også foregår en del ’greenwashing’, hvor hoteller prøver at fremstå bæredygtige, men reelt kun laver meget små tiltag.

I stedet for et hotel kan du overveje at bo privat og i små bed and breakfast. Selvfølgelig skal lejligheden eller huset måske stadig opvarmes eller nedkøles, men forbruget vil være mindre end på et stort hotel.

En anden mulighed er at booke en hytte eller en campingvogn på en campingplads. Langt de fleste campingpladser har veludstyrede hytter eller campingvogne du kan leje og dit energi-, ressource- og madforbrug vil være langt mindre end både privat lejlighed og på stort hotel, da hytterne ofte hverken skal opvarmes eller nedkøles.

Vi er selv ret vilde med at bo i telt – både på campingpladser og på tilladte pladser i naturen. Udover at være klimavenligt, så er campingpladser også nemt og helt fantastisk med børn. Der er ofte legepladser og gode legekammerater lige ude for døren. Endelig er der campingpladser spredt godt ud over hele verden og ofte lægger de også rigtig smukt. Selv i byer er der ofte campingpladser.

5. Overvej dine indkøb – og køb lokalproducerede varer

For rigtig mange mennesker er det at rejse også lig med at shoppe og købe fx nyt tøj og sko. Også selvom skabet måske allerede er fyldt og der ikke mangler noget. Overvej derfor en ekstra gang, om turen skal gå forbi H&M, Zara eller andre store butikker, fordi du nu er i Paris og har tid. Hvis du rigtig gerne vil have nyt tøj, sko eller fx tasker med hjem, så gå i stedet efter lokalproducerede varer. På markeder og i mindre butikker kan du fx ofte finde lædersandaler og tasker, som er produceret lokalt. Det er ikke bare godt for klimaet at varerne ikke er transporteret rundt om jorden, du støtter ofte også lokale håndværkere.

6. Køb lokalproduceret souvenirs, du kan bruge

Det samme gælder, hvis du gerne vil købe souvenirs med hjem. I stedet for at købe ting, der blot skal stå og pynte derhjemme (også måske i virkeligheden tit og ofte er ’made in China’), så køb ting, der er produceret lokalt og som du kan bruge hver dag derhjemme. Jeg har fx en smuk keramikskål fra Chania, som er produceret af en lokal kunster og som jeg bruger til salatskål.

7. Køb kultur i stedet for ting

Det allerbedste du kan gøre for klimaet, er, ikke overraskende, overhovedet ikke at købe ting. Brug i stedet pengene og rejsen til at opleve en god koncert eller et godt teaterstykke.

8. Spis grønt og økologisk

Vores madforbrug er på verdensplan kilde til rigtig meget CO2 udledning. At spise mindre kød og mere grønt er en nem måde at mindske dit klimaaftryk på. Både i hverdagen og, når du er ude og rejse. På samme måde er det også positivt for miljøet at vælge økologiske madvarer. Det udleder mindre pesticider i naturen og konventionelt produceret fødevarer gør.

9. Spis lokale råvarer og undgå plastik

Det er også en god ide at spise lokalproducerede råvarer og undgå importerede madvarer, der er blevet transporteret langt før de havner på din tallerken.

Når vi er ude at rejse handler vi ofte i supermarkeder og på de lokale markeder til fx en let frokost eller aftensmad. Baguette med ost, tomater og oliven i en park i Paris er simpelthen så skønt. Det er dog en god ide at gå udenom madvarer der er pakket ind i plastik, du alligevel smider ud med det samme.

10. Pak let

Uanset hvilken transportform du vælger, så udleder du mere CO2, jo mere din bagage vejer. Overvej derfor om du virkelig for brug for alle de ting, du er ved at pakke og se min guide til at pakke lettere.

11. Hav vanddunk, bøtter og lidt service i tasken

For netop at undgå alt for meget engangsplastik har vi også altid vanddunk, bøtter til mad og et par sæt med bestik i tasken, når vi rejser. Vanddunken kan vi genopfylde i stedet for at købe vand på plastikfalser. Bøtterne kan fx bruges til at have snacks med, til at få fyldt med oliven på et marked eller få rester med hjem fra restauranten, når børnene alligevel kun spise halvdelen af pizzaen. Bestik gør at vi altid selv lige kan smøre en sandwich eller spise en is af bæger uden at bruge engangsservice, som ofte er af plastik. Vi har også altid en stofpose med til fx indkøb på markeder, så vi undgår plastikposer.

12. Brug en solcreme, der skader mindst muligt

Planlægger du en rejse med gode lange dage ved stranden, så køb en solcreme, der skader havmiljøet mindst muligt. Langt de fleste solcremer indeholder ingredienser som oxybenzon og octinoxat, der kan være ødelæggende for dyr og planter i havet.

13. Pak shampoo og sæbe i små flasker hjemmefra

Pak gerne en håndsæbebar, shampoo og creme i små bøtter hjemmefra. Så behøver du ikke bruge hotellernes engangssæber, som du måske bruger 10 gange inden du rejser videre og sæben bliver smidt ud. Du kan her se min grønne pakkeliste over

14. Lav bæredygtige aktiviteter

Udover transport, bolig, mad og indkøb af ting, så kan du også overveje, hvilke aktiviteter, du laver mens du rejser. Det er klart at ture i store badeland og forlystelsesparker er mere klimabelastende end dage ved stranden, vandreture i bjergene eller sightseeing til fods rundt i en by.

Mange steder er der også gode muligheder for at lave aktiviteter, hvor du samtidig støtter gode lokale miljøprojekter. I Barcelona kan du fx deltage Clean Beach Initiative’s i ugentlige oprydning af stranden og i København kan du låne en kajak gratis, hvis du samtidig samler affald op fra vandet i havnen.

15. Køb klimakompensation

Lige meget om du vælger at flyve eller tage toget, så vil din rejse udlede CO2. Det kan derfor være en god ide at købe klimakompensation. Det er vigtigt her at understrege at køb af klimakompensation ikke gør at vi bare kan flyve så meget vi vil. Dit fly forureninger stadigvæk – også selvom du betaler for at der bliver plantet nogle ekstra træer. Det bedste vil jo sådan set være ikke at flyve og alligevel plante træer.

Der findes et hav af forskellige organisationer du kan købe klimakompensation igennem. Jeg har slet ikke det fulde overblik, men vil anbefale at du går efter nogle der lever op til de internationale standarder fx Gold Standard. Den tyske organisation Atomsfair, som jeg også har nævnt i et andet indlæg, kunne være et godt bud.